Τροφή για σκέψη...

Έρωτας - Άγχος (ηδονής)

image
  1. Τι είναι ο έρωτας;
    Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα.
     
  2. Τι είδους συναίσθημα είναι ο έρωτας;
    Ο έρωτας είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα και φυσικά επιθυμητό.
     
  3. Πως αισθανόμαστε τον έρωτα;
    Τον έρωτα τον αισθανόμαστε με όλο μας το σώμα, σε αντίθεση με άλλες αισθήσεις που τις αισθανόμαστε μόνο με ένα όργανο μας (π.χ. την αίσθηση του γεύσης την αισθανόμαστε με την γλώσσα μας, την αίσθηση της ακοής την αισθανόμαστε με το αυτί κλπ).
     
  4. Σε τι κατάσταση βρίσκεται το σώμα μας όταν είμαστε ερωτευμένοι;
    Το σώμα μας όταν είμαστε ερωτευμένοι είναι αρχικά σφιγμένο - σε ένταση και μόνο στο τέλος είναι χαλαρό - ήρεμο. Αυτό το αίσιο τέλος (αν και συνήθως αρκούμαστε στην προσδοκία για αίσιο τέλος!) είναι που κάνει τον έρωτα ένα επιθυμητό συναίσθημα παρότι αρχικα (και ενδεχομένως για μεγάλο διάστημα) δεν είμαστε ήρεμοι - χαλαροί.
     
  5. Πως λέει το σώμα μας σε κάποιον ότι είμαστε ερωτευμένοι μαζί του/της;
    Όταν είμαστε ερωτευμένοι με κάποιον,-α τότε το σώμα(είναι) μας θέλει να είναι συντονισμένο με το σώμα(είναι) του/της (αισθανόμαστε ταυτόχρονα με το ταίρι μας τόσο την αρχική ένταση όσο και την τελική ηρεμία).
     
  6. Γιατί ο έρωτας είναι τόσο σημαντικός;
    Επειδή μας κάνει να νοιώθουμε ζωντανοί. Αυτή την αίσθηση της ζωντάνιας την έχουμε επειδή ο έρωτας είναι σαν την αναπνοή, δηλαδή είναι μια συνεχής - ομαλή εναλλαγή από καταστάσεις έντασης (όπως η εισπνοή) και καταστάσεις χαλάρωσης (όπως η εκπνοή). Επιπλέον, όπως η αναπνοή έτσι και ο έρωτας δίνει ζωή σε όλα τα μέρη του σώματος. Με αλλα λόγια, όσο/όπως αναπνέουμε, τόσο/έτσι ερωτευόμαστε και τόσο/έτσι ζούμε (ισχύει και με την αντίστροφη σειρά).
     
  7. Μπορείς να είσαι ερωτευμένος με ένα άνθρωπο και να μην μπορείς να συντονιστείς μαζί του;
    Όχι, γιατί τότε η αναπνοή είτε του ενός, είτε και των δύο, δεν θα μπορεί να είναι ομαλή και άρα θα αρχίσει να αρρωσταίνει, που φυσικά δεν έχει καμμιά σχέση με την αίσθηση της ζωντάνιας που σου δίνει ο έρωτας και η αναπνοή. Η κατάσταση αυτή μοιάζει με μια σπασμένη τραμπάλα ή με μια βάρκα στην οποία οι κωπηλάτες λειτουργούν ανεξάρτητα και στο τέλος η βάρκα χτυπάει στα βράχια ή απλά χάνει την πορεία της (και μετά αρχίζει η γκρίνια, οι εξιδανικεύσεις, οι εκλογικεύσεις κλπ).
     
  8. Τι κερδίζεις όταν είσαι ερωτευμένος;
    Ότι κερδίζεις και με την αναπνοή σου, δηλαδή την ζωή σου.
     
  9. Που/πότε εμφανίζεται ο έρωτας;
    Όπου/όποτε υπάρχουν δύο άνθρωποι που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κοινό στόχος τους, δηλαδή να ζήσουν.
     
  10. Υπάρχει έρωτας χωρίς αγάπη;
    Όχι, γιατί η αγάπη είναι το θεμελιώδες ευχάριστο συναίσθημα στο οποίο είσαι ήρεμος - χαλαρός, όπως ακριβώς στην τελική φάση του έρωτα. Έρωτας χωρίς αγάπη είναι αναπνοή χωρίς εκπνοή. Άλλωστε δεν μπορείς να συντονιστείς με ένα άνθρωπο χωρίς να μπορείς να τον αγκαλιάσεις (αγαπάω σημαίνει αγκαλιάζω, επικοινωνώ, ακούω την καρδιά του, την αναπνοή του, τα λόγια του, τις σκέψεις του κλπ).
     
  11. Τι σχέση έχει ο έρωτας και το άγχος (της ηδονής);
    Ο έρωτας και το άγχος της ηδονής είναι αντίθετα συναισθήματα επειδή έχουν κοινή αρχή (ένταση ενόψει μιας προσπάθειας), αλλά αντίθετο τέλος επειδή στον έρωτα μένει τελικά η ευχαρίστηση της ολοκλήρωσης ενώ στο άγχος (της ηδονής) επικρατεί συνολικά η δυσαρέσκεια της μη εκπλήρωσης.
     
  12. Τι είδους συναίσθημα είναι το άγχος (της ηδονής);
    Το άγχος (της ηδονής) είναι δυσάρεστο συναίσθημα και άρα είναι ανεπιθύμητο.
     
  13. Σε τι κατάσταση βρίσκεται το σώμα μας όταν έχουμε άγχος (της ηδονής);
    Όταν αισθανόμαστε άγχος (της ηδονής) τότε το σώμα μας είναι μόνιμα σφιγμένο-σε ένταση, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα.
     
  14. Πως δημιουργείται το άγχος (της ηδονής);
    Όταν οι πρώτοι μας έρωτες (κυριολεκτικοί και μεταφορικοί) δεν ολοκληρωθούν τότε σε κάθε νέο μας έρωτα αισθανόμαστε άγχος (της ηδονής), δηλαδή πιστεύουμε ότι κάτι κακό θα συμβεί και ο νέος μας έρωτας θα τελειώσει άδοξα όπως και οι προηγούμενοι. Ισοδύναμα όταν δεν έχουμε μάθει να αναπνέουμε πλήρως και ολοκληρωμένα γιατί κάτι μας απέτρεπε συστηματικά από το να απολαμβάνουμε κάθε μας ανάσα.
     
  15. Γιατί όταν δεν έχουμε βιώσει από την αρχή τον έρωτα, τότε είναι τόσο εύκολο να αποκτήσουμε άγχος (της ηδονής);
    Επειδή ο έρωτας είναι όπως η αναπνοή. Αν έχουμε εθιστεί να αναπνέουμε λειψά, τότε όλο μας το σώμα(είναι) αναπτύσεται λειψά. Αν από ένα λειψό σώμα(είναι) απαιτήσουμε να λειτουργήσει κανονικά τότε αυτό θα αντισταθεί σθεναρά γιατί δεν θα μπορεί να κάνει αυτό που του ζητάμε (είναι σαν να ζητάμε από ένα άνθρωπο του καναπέ να αρχίσει να τρέχει όπως ο άνθρωπος του Νεάντερταλ).
     
  16. Μπορείς να ζήσεις μόνο με το άγχος (της ηδονής);
    Όχι, επειδή το σώμα σου θα είναι μόνιμα σφιγμένο και άρα πάντα κουρασμένο και εξαντλημένο και μοιραία κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.
     
  17. Πως μπορείς να σταματήσεις να έχεις άγχος της (ηδονής);
    Ο ένας τρόπος είναι να βρεθεί τυχαία κάποιος που για ένα προσωπικό του λόγο θα συντονίσει την αναπνοή του με την δική σου και σιγά - σιγά η δικιά του αναπνοή θα σε παρασύρει και θα αρχίσεις να αναπνέεις κανονικά. Ο άλλος τρόπος είναι να καταλάβεις με την απλή λογική ότι το σώμα σου καταρρέει οπότε αρχίζεις να ψάχνεις κάποιον που μπορεί να σου δείξει πως να αναπνέεις.
     
  18. Ποιος μπορεί να σου δείξει πως να ερωτεύεσαι-αναπνέεις;
    Η σύγχρονη λύση είναι ο ψυχοθεραπευτής, γιατί είναι αυτός που ασχολείται συστηματικά με τις σχέσεις των ανθρώπων και τα συναίσθηματα που δημιουργούνται από αυτές. Η κλασική λύση είναι οι άνθρωποι του θεάτρου, του χορού και γενικότερα οι άνθρωποι της τέχνης, γιατί η τέχνη ασχολείται με τα συναισθήματα και το πως αυτά μπορούν να εκφραστούν με ή χωρίς λέξεις.